Yatırım Stratejisi – ATR İndikatörü

0
2609

Sınırlı bir miktar paranız var. Hisse düşmeye devam ettikçe uygun seviyelerden alım yapma şansınız yok. Üstelik elinizde düşmekte olan bir değil birden fazla hisse var. Daha önceden yaptığınız bir plan yoksa yapacak da bir şey yok. Ya kabuğunuza çekilip beklersiniz, ya da kol keser küsersiniz. Ya da vardır başka yapacak bir şeyiniz. Hissenizi almadan önce riske edeceğiniz para miktarını belirleyin.

Bir pozisyonda %5 zararınız var ise o zararın telafi edilmesi için o pozisyonun o andan itibaren %5.3 getirisi olması lazım. Yüzde 5 zarar ettiniz geriye %95 paranız var. Ve o para ile işleme devam. “Yüzde 5 kaybetmek istiyorum..” diye yanıp tutuşuyorsunuz. Peki bu yüzde 5 kaybı en zor nasıl kaybedersiniz.

Beş tane mutlak suretle size kaybettirecek hisse seçin. Kaç lira toplam paranız var? 10,000.-TL, on bin lira yani. Bu paranın %5’i kaç lira eder? 500 TL. Bu 500 TL parayı 5 hissede kaybetme riskini göze alıyorum. diyorsunuz. Hatırlayalım. Yüzde 5 zarar ettiniz geriye %95 paranız var. Ve o para ile vuruşmaya devam. Riski belirleyip ona göre pozisyon açmak. Ana paradan her bir pozda %1 zarar yazacak şekilde risk alıp 5 adet pozisyon açmak. Yani 10,000 lirayı 5’e bölüp 5 farklı poz açmıyorsun.

ATR hesabı: Öyle hisseler belirlemeniz lazım ki; ATR hesabına göre pozisyonları açtınız ve bu beş pozisyondaki toplam tutar (cost) toplam nakit miktarınızı geçmesin. Bu farklı bir gönderinin konusu. ATR – Fiyat seviyesi ile ilgili belirli bir aralıkta olan hisselerin listelenmesi ve pozisyonları o listedeki hisselerden yapmanız lazım. Bu konu ayrıca ele alınacak. Yön için kullandığınız farklı göstergelere göre ALIM kararı verdiniz. ATR yön göstermeyecek. Son fiyattan kaç lot almanız gerektiğini hesaplayacak ve size bir Stop-Loss değeri verecek. Örnek bir ALIM işlemi. Önce tabloyu sonra grafiği açtınız.

Boncuklar AL vermiş. Linear Regresyon Eğrisi yönteminizdeki seviyeyi ve renkleri beğendiniz; bu spek bu sene tatile gidememiş; o yüzden Richohet Yöntemi ile fiyatları açarak işe girişecek galiba. Yükselen bir kanal başlatmış dediniz. Bir de ATR değişimine baktınız; son 160 işlem gününün dip seviyesinde.

ATR’nin yorumlanmasını bilmiyorum. Ben sadece kullanıcısıyım. Riske atacağınız parayı belirliyorsunuz  100 TL. ATR hesabı size alım miktarı belirliyor. Bir de Stop-Loss seviyesi. Ne kadar parayı riske ederseniz edin; Stop-Loss seviyeniz değişmez. Çünkü ATR değeri sizin kaç liranızın olduğuna ya da ne derece heyecanlı bir yavru kuş olduğunuza bakmaz. Size riske ettiğiniz para miktarına göre alım miktarı verir ve aşağıda şu fiyata gelirse sat der.

Yukarıda kaçtan satacağınıza karışmaz.

Örnek hisse
Son kapanış 6.90
Riske edilecek miktar:100.-TL
Hedefiniz olan 100.-TL zarar için iki farklı lot alım miktarı ve iki farklı Stop-Loss seviyesi var.
2.0 katsayılı risk hesaplaması:
Alınacak lot sayısı: 308 lot
İşlem tutarı: 308 * 6.90 = 2,125.-TL
Stop-Loss Seviyesi:6.58
Stop-Loss oluncaya kadarki marjınız: %4.7 (güzel bir marj)
Stop olursanız 6.58 * 308 lot = 2,026.-TL
100.-TL zararınız var, bu miktar borsada çevirdiğiniz paranın %1’i

Bu işlemden zarar ettiniz, dört tane daha hisseden bu şekilde zarar ederseniz hedefinize ulaşırsınız.

1.5 katsayılı risk hesaplaması:
Alınacak lot sayısı: 411 lot
İşlem tutarı: 411 * 6.90 = 2,836.-TL
Stop-Loss Seviyesi:6.66
Stop-Loss oluncaya kadarki marjınız: %3.5 (bu da güzel bir marj)
Stop olursanız 6.66 * 411 lot = 2,737.-TL
100.-TL zararınız var, bu miktar borsada çevirdiğiniz paranın %1’i
Bu işlemden zarar ettiniz, dört tane daha hisseden bu şekilde zarar ederseniz hedefinize ulaşırsınız.

CEVAP VER

Yorum girmediniz!
Lütfen adınızı girin